Gezocht: Personen met nachtelijke klachten van zuurbranden

Refluxklachten

Heel veel mensen hebben maag en/of zuurbrandklachten, ook wel refluxklachten genoemd.
Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm of zelfs mond. Dit kan klachten geven zoals een branderig gevoel achter het borstbeen en in de maagstreek, oprispingen van maagzuur, een zure smaak in de mond of het omhoogkomen van eten. Een groot aantal van deze mensen heeft ook tijdens het slapen veel last.

Slaappositie

Er zijn sterke aanwijzingen dat slapen in een bepaalde houding reflux tijdens de nacht kan verminderen. Door het slapen in een specifieke houding bevindt de maag zich onder de slokdarm, wat resulteert in minder terugstromen van zure maaginhoud de slokdarm in.

Slaappositie trainers

Het aanleren van de bepaalde slaaphouding kan worden gedaan met een elektronische slaappositie trainers. Slaappositie trainers trillen zachtjes op het moment dat u ’s nachts in verkeerde houding ligt, zodat u de juiste houding oprolt. Er is een nieuw apparaat ontwikkeld die patiënten kan trainen om in die houding te liggen die het minste reflux zou moeten veroorzaken. Wij willen graag onderzoeken of daarmee de nachtelijke reflux kan worden verminderd.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit:

• Eén bezoek aan het Amsterdam UMC (locatie AMC) of afspraak via beeldbellen.

• Vragenlijsten over uw klachten
• Vijf weken slapen met het slaappositie apparaat.

 

Bij deelname ontvangt u een financiële vergoeding van €100,- + een vergoeding van de reiskosten.
Na afloop van het onderzoek mag u het anti-reflux apparaat houden.

Meer informatie over het onderzoek

Wilt u meer informatie over deelname aan ons wetenschappelijke onderzoek? Vul dan de vragenlijst hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Let op:  Dit onderzoek loopt tot april 2021

    Denkend aan uw klachten in de afgelopen zeven dagen:

    Door dit formulier te versturen geeft u toestemming aan het Amsterdam UMC voor het verwerken van bovengenoemde gegevens. De gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld door de onderzoekers van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Amsterdam UMC. Voor algemene informatie over uw rechten bij verwerking van uw persoonsgegevens kunt u de website van de Autoriteit Persoonsgegevens raadplegen (https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/).

    Voor vragen neem contact op met de arts-onderzoeker J.M. Schuitenmaker (refluxziekte@amsterdamumc.nl).